حجم مصرف اینترنت خودتان را کاهش دهید
حجم مصرف اینترنت یکی از دغدغههای مهم توده مردم است. امروزه اکثر دستگاههای قابل اتصال به شبکه وب، بهخصوص گوشی و تبلت با تنظیمات پیشفرض به اینترنت متصل میشوند. در اکثر آنها میانگینحجم مصرف اینترنت در حالت استاندارد قرار دارد، یعنی ممکن است بهصورت پیشفرض بروز رسانیهای امنیتی یا مهم دانلود شوند. این امر در نهایت میتواند برای افرادی که از سرویس اینترنت حجمی همراه یا ثابت استفاده میکنند، وضعیت نگرانکنندهای ایجاد کند.
از یک سمت کیفیت مدیاهای جدید رو به افزایش است و از سمت دیگر سرعت و پهنای باند اینترنت پرسرعت بیشتر میشود. در نتیجه بهصورت منطقی و طبیعی میزان حجم مصرف کاربر تغییر میکند و در نظر نگرفتن همین مورد کوچک توسط بسیاری از مخاطبین منجر به نتیجهگیری اشتباه آنها نسبت به نوع اینترنتی میشود که انتخاب میکنند. بهطوری که بسیاری از افراد تصور میکنند شرکت سرویس دهنده در اتمام سریع حجم سرویس انتخابی آنها نقش داشته یا جایی مشکلی پیش آمده که منجر به کاهش حجم مصرفی آنها شده، بیآنکه آنها مطلع باشند. اما حقیقت این است، ممکن است نوع فعالیت آنها موجب کاهش حجم مصرف شده باشد.
حالا ممکن است در منزل باشید و علاوه بر شما چند نفر دیگر نیز از طریق Wifi به شبکه اینترنت متصل شده و از آن استفاده کنند. در این حالت طبیعی است که حجم مصرف اینترنت شما افزایش میابد و شما خیلی زود مجبور به خرید حجم اضافه یا تمدید سرویس میشوید. با این حال برای کاهش حجم مصرف اینترنت روشهایی وجود دارد که میتواند تأثیر مثبتی در مدیریت مصرف اینترنت داشته باشد. با ما همراه باشید تا در ادامه به بررسی این موارد بپردازیم.
فعال کردن صرفه جویی در داده (Data Saver)
اگر بیشتر مواقع با گوشی یا تبلت به اینترنت متصل میشوید، پس بخش زیادی از حجم مصرف اینترنت شما توسط مرورگر گوگل کروم در گوشی همراه استفاده میشود. بنابراین بهتر است با فعال کردن گزینه “صرفه جویی در داده (Data Saver)” در مروگر گوگل کروم گوشی، نسبت به مدیریت حجم مصرف اینترنت اقدام کنید.
برای استفاده از این گزینه در مرورگر گوگل کروم گوشی همراه ابتدا روی Setting و کلیک کنید و سپس در انتهای منو باز شده گزینه Light Mode را انتخاب کنید. در این صورت با تصویر زیر مواجه میشوید که میتوانید میزان حجم مصرف شده اینترنت خودتان را مدیریت کنید و بفهمید چه سایت ها یا برنامه هایی در افزایش حجم مصرف ترافیک شما دخیل بودند.
راه دوم، فعال کردن گزینه Data Saver از طریق تنظیمات سیستمعامل اندروید در گوشی همراه است. در این حالت ابتدا روی Setting کلیک کنید، سپس در صفحه باز شده گزینه “اتصال (Connection)” را انتخاب کنید. در این بخش به انتهای صفحه بروید و روی گزینه “مصرف داده (Data Usage)” کلیک کنید تا صفحهای همانند تصویر بالا را ببینید. البته ظاهر صفحه در هر گوشی و سیستمعاملی ممکن است کمی متفاوت باشد. اما کلیت آن همین شکلی است.
بعد از انتخاب Data Usage میتوانید مقدار حجم مصرف اینترنت خودتان را در بازه زمانی مختلف و یا بر اساس برنامههای نصبشده بر روی گوشی تلفن همراه مشاهده کنید. مثلاً در تصویر زیر همانطور که میبینید، نرمافزار Tethering@ Portable Hotspot حدود 28 گیگابایت از مقدار حجم مصرف شده از ترافیک اینترنت را به خودش اختصاص داده است. در رتبه دوم برنامه اینستاگرام قرار گرفته که در بازه زمانی مشخصشده در بالای گراف، که البته به تاریخ میلادی هست، 15 گیگابایت مصرف داشته است.
پخش ویدئو را مدیریت کنید
اگر یکی از خورههای ویدئو هستید و عموماً با گوشی موبایل زیاد ویدئو میبینید، پس همواره با مشکل اتمام سریع حجم مصرف ترافیک اینترنت مواجه هستید. ویدئوها اصولاً حجم زیادی مصرف میکنند و حجم هر ویدئو را دو چیز تعیین میکند: الف: رزولوشن ویدئو ب: کانتاینر یا کدک ویدئو. ممکن است زمان ویدئو بسیار کوتاه باشد، اما رزولوشن 4K و کدک غیر فشرده داشته باشد! در این صورت ممکن است یک ویدئو 10 ثانیهای 500 مگابایت از حجم اینترنت شما را مصرف کند. زیرا تمام تمرکز شما روی زمان 10 ثانیهای ویدئو بوده، بیآنکه بدانید رزولوشن و کدک آن چگونه است.
با این حال این یک مثال است و ویدئوهای 1 دقیقه ای شبکه هایی مثل اینستاگرام نهایتاً به 30 مگابایت میرسد نه بیشتر. اما کل وب فقط اینستاگرام نیست و ممکن است شما در هر مدیایی به تماشای آنچه دوست دارید بپردازید. باز کردن فایل های حجیم “گیف (Gif)”، تصاویر HD، ویدئوهای کوتاه و یا استفاده از سرویس های آنلاین مشاهده فیلم، مثل آپارات و یوتیوب در افزایش حجم مصرفی شما بی تاثیر نخواهد بود. برای مدیریت این موضوع با رفتن به قسمت تنظیمات (Setting) برنامه مورد نظرتان، با تنظیم گزینه هایی مثل “کیفیت عکس (Quality Pictures)”، “کیفیت تماشای ویدئو (Quality Video یا Cellular Data Usage)” و یا عبارتی از این دست بر روی کمترین مقدار، جلوی افزایش بی رویه حجم مصرف شده ترافیک را بگیرید.
به قسمت همگام سازی (Synchronization) توجه کنید
“همگامسازی (Synchronization)” یکی دیگر از قسمتهای مهم گوشیهای اندرویدی است که شاید کمتر کسی به آن توجه کند. بهطور کلی اگر اکانت گوگل (جیمیل) خودتان را در گوشی تلفن همراه وارد کنید، بهصورت اتوماتیک سرویسهای مختلف گوگل با آن همگام میشوند. سرویسهایی نظیر Google Chorom، Google Play Music، Google Sheet و … که میتوانند با توجه به مقدار فعالیت شما در آنها مقداری از حجم مصرف ترافیک شما را اشغال کنند.
در این صورت با افزایش حجم مصرف اینترنت مواجه میشوید، بیآنکه بدانید چه طور ترافیک شما کاهش پیدا کرده است. برای مدیریت “همگامسازی (Synchronization)” در گوشیهای اندرویدی ابتدا روی Setting کلیک کنید و از منوی باز شده با انتخاب گزینه Accounts and Backup برنامههای مختلف را مدیریت کنید. بنابراین اگر همگامسازی اطلاعات بین برنامههای مختلف شرکت گوگل بر روی یک گوشی یا دستگاه برای شما اهمیتی ندارد، بهتر است بیشتر برنامههای مربوط به گوگل را از بخش مربوطه بر روی گوشی غیر فعال کنید.
برنامه های پس زمینه (Background) در گوشی همراه
Background گوشی مملو از برنامههایی است که باز هستند، اما در حال عادی قابلمشاهده نیستند. اکثر برنامههای “پسزمینه (Background)” بهصورت مداوم با اینترنت در ارتباط هستند و به همین دلیل بهصورت مداوم خودشان را بروز رسانی میکنند. شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام، تلگرام، واتس آپ، فیسبوک و … در پسزمینه گوشی شما همواره در حال اجرا هستند و هر از چند گاهی کمی از حجم اینترنت شما را مصرف میکنند. این برنامهها را میتوانید از قسمت Setting، Connection و Data Usage مشاهده کنید و در صورت عدم نیاز به هر یک از آنها، میتوانید با لغو گزینه “به برنامه اجازه دهید دیتاهای آن در پسزمینه اجرا شود” (Allow Background Data Usage) آنها را از اجرا شدن در پسزمینه محروم کنید. اگر هم گوشی شما آیفون است میتوانید با رفتن به مسیر Setting>General>Background App Refresh آنها را مدیریت کنید.
جلوی بروز رسانی اتوماتیک برنامه ها را بگیرید
یکی از بخشهایی که در همه گوشیها دیده میشود، اما اغلب کاربران نسبت به آن بیتوجه هستند، قسمت “بروز رسانی اتوماتیک برنامههای گوشی همراه (Auto Update App)” میباشد که بر روی گوشیهای اندرویدی با همین دقیقاً با همین نام از زیر قابلدسترسی است:برنامه “فروشگاه گوگل (Play Stor)” را باز کنید.
- با لمس صفحه از چپ به راست (Swipe)، منو را باز کنید. یا روی علامت سه خط بالای صفحه کلیک کنید تا منوی فروشگاه گوگل باز شود.
- روی گزینه “تنظیمات (Setting)” کلیک کنید.
- از قسمت General گزینه “بروز رسانی اتوماتیک برنامه ها (Auto Update App)” را پیدا کنید و آن را غیر فعال کنید.
- با کلیک روی آن با سه گزینه بروز رسانی از طریق “هر شبکه متصل به اینترنت (Over any Network )”، بروز رسانی از طریق “اتصال اینترنت بیسیم (Over WI-FI Only)” و یا “بروز نکردن برنامه ها (Don’t auto-update apps)” مواجه میشوید. اگر نگران افزایش حجم مصرف اینترنت هستید، بهتر است این گزینه را روی Don’t auto-update apps قرار دهید تا هیچ برنامه ای بدون رضایت شما بروز نشود.
اصلاح کردن تنظیمات اینستاگرام (Instagram)
اینستاگرام یکی از نرم افزارهای پرطرفدار شبکه های اجتماعی بین کاربران ایرانی است. به طوریکه بسیاری از کاربران زمان زیادی در آن سپری میکنند. این نرم افزار اجتماعی در سالیان اخیر به دلیل بروز رسانی های مکرر پیشرفت های چشمگیری داشته و به همین دلیل حجم مصرف اینترنت زیادی دارد.
خوشبختانه این برنامه قابلیت مدیریت حجم مصرف اینترنت را دارد. برای استفاده از این ویژگی کافی است در صفحه پروفایل خودتان، روی علامت سه خط در بالای سمت راست صفحه کلیک کنید، سپس از انتهای صفحه گزینه “تنظیمات (Setting)” را باز کنید و در منوها دنبال گزینه “اکانت (Account)” بگردید. بعد از آن روی گزینه “استفاده از داده تلفن همراه (Mobile Data Use)” کلیک کنید و در صفحه بعد تیک “صرفهجویی در مصرف داده (Data Saver)” را بزنید.
در یوتیوب و توئتر نیز میتوانید با رفتن به قسمت تنظیمات، مثل دیگر برنامه هایی که در بالا به آن اشاره کردیم، پخش ویدئو به صورت اتوماتیک را محدود یا متوقف کنید. تا اینجا اکثر تنظیمات برای اندروید و مرورگر گوگل کروم گوشی بود. اما اگر آیفون دارید بهتر است به روش زیر، تنظیمات مناسب برای حجم مصرف اینترنت را اعمال کنید:
1- سرویس عکس Icloud را خاموش کنید:
این سرویس به صورت پیش فرض حجم زیادی مصرف میکند، بنابراین فقط زمانی از آن استفاده کنید که واقعاً به آن نیاز دارید. برای غیر فعال کردنش به آدرش زیر بروید:
Settings>iCloud>Photos>My Photo Stream>On
2- حجم مصرف اینترنت برنامه های مختلف را کنترل کنید:
با وجودی که آیفون از برنامه های انحصاری و اختصاصی استفاده میکند، اما در برخی از برنامهها، حجم مصرف ترافیک اینترنت بالا است. بنابراین با رفتن به قسمت Cellular میتوانید با مشاهده میزان حجم مصرف اینترنت در برنامه های مختلف، آنها را مدیریت کنید.
3- اطلاع رسانی ها (Notification) را غیر فعال کنید:
برنامه های مختلفی همچون شبکه های اجتماعی و برخی از بازیها، به صورت پیوسته اطلاع رسانی ها (Notification Center) مختلفی روی گوشی شما ارسال میکنند که هر یک از آنها در حجم مصرف اینترنت تاثیر دارند. میتوانید با رفتن به قسمت مرکز اطلاع رسانی یا Notification Center نسبت به تنظیم آنها اقدام کنید.
4- تماس تصویری (Face Time) را غیر فعال کنید
این مورد از ویژگیهای مهم گوشی آیفون است. اما پیشنهاد ما غیر فعال کردن آن در زمان متصل نبودن به شبکه اینترنت پرسرعت بیسیم (Wi-Fi) است. میتوانید با رفتن به قسمت Cellular آن را پیدا کرده و سپس غیر فعال کنید.
5- بروز رسانی اتوماتیک (Update) – مشکل همیشگی!
بروز رسانی اتوماتیک حداقل در ایران یک معضل است. سرعت بالا در برخی مناطق با ترافیک کم! پیشنهاد ما غیر فعال کردن بروز رسانی اتوماتیک برنامه های کاربردی است که از طریق مسیر زیر قابل انجام است:
6- جلوی مصرف دیتا را بگیرید
برخی برنامهها، خصوصاً بازیهایی که به صورت آفلاین قابل انجام است، در پس زمینه گوشی دیتاهایی دانلود یا آپلود میکنند و این مورد به جهت بروز رسانی مداوم آنها است. میتوانید با رفتن به قسمت Cellular از صفحه تنظیمات وارد قسمت Switch Off Apps بشوید و هر برنامهای که به آن نیاز ندارید را غیر فعال کنید.
مواردی که در این مقاله بررسی کردیم، رایجترین روشهای موجود برای کاهش حجم مصرف اینترنت بود که بیشتر افراد با آن مواجه میشوند. با انجام روشهای بالا میتوانید تا حد بسیار زیادی جلوی حجم مصرف ناخواسته اینترنت را بگیرید و در پایان ماه ترافیک بیشتری داشته باشید. با این حال اگر تجربه ای دارید که در موارد بالا ذکر نشده میتوانید از طریق تماس با واحد پشتیبانی فنی ماهان نت، نسبت به آن اقدام کنید.