security چیست ؟ تا به حال جمله امنیت در iot به گوشتان خورده است؟ اگر به خانه‌های هوشمند و زندگی در آینده علاقه دارید با ماهان نت همراه شوید تا برایتان از iot یا امنیت اینترنت اشیا که یک مسئله مهم در عصر تکنولوژی و فناوری اطلاعات و ارتباطات است بگوییم.

تا به حال فیلم‌های تخیلی یا انیمیشن‌هایی که در خصوص حمله لوازم الکترونیکی خانگی همچون همزن برقی، تستر یا چراغ مطالعه است را دیده‌اید؟ در تمام این سبک نمایش‌ها هدف نویسنده بیان یک تصور تخیلی از تهدیدات آینده هوش مصنوعی یا هوشمندسازی انواع لوازم خانگی و رباتیک است. اما به راستی حریم خصوصی اینترنت اشیا چقدر مهم است و هکرها چقدر می‌توانند به واسطه iot اشیا به ما آسیب برسانند؟ در این راستا چگونه امنیت اینترنت اشیا را بهتر کرد تا از تهدیدات هکرها در امان باشیم؟ با شرکت ارائه دهنده اینترنت ماهان نت تا پایان این مقاله همراه شوید.

تعریف امنیت در اینترنت اشیا

در قدم اول لازم است تا بدانیم امنیت اینترنت اشیا چیست. اینترنت اشیا یا به عبارت دیگر internet of things که در لغت به معنی اینترنت چیزها معنی می‌شود به میلیاردها دستگاه در جهان که هم اکنون به اینترنت متصل هستند، اطلاعات جمع‌آوری می‌کنند و با هم به اشتراک می‌گذارند، گفته می‌شود.

به لطف پیشرفت فناوری و پیدایش ریزتراشه‌های ارزان کامپیوتری و بوجود آمدن شبکه وایفای، این امکان به وجود آمده است تا در همه جا و همه وقت هر چیز که بخواهیم از یک سیستم کوچک پخش گرفته تا یک سفینه فضا پیما به اینترنت وصل باشد و بخشی از یک مجموعه که آن را iot یا اینترنت اشیا می‌نامند، باشند.

به عبارت دیگر اینترنت اشیا یا iot سیستمی از دستگاه‌های محاسباتی یا ماشین‌های مکانیکی و دیجیتالی یا اشیا و حیوانات است که توسط شناسگرهای یکتایی مشخص شده‌اند و قادرند بدون دخالت انسان در شبکه تبادل اطلاعات داشته باشند. در این میان سوءاستفاده افراد سودجو همچون انواع هکرهای مخرب پیش می‌آید که قادرند با یک نفوذ بی اجازه به سیستم، تهدیدات مختلفی برای افراد ایجاد کنند. به همین دلیل است که پس از پیدایش iot مبحث امنیت اینترنت اشیا یا امنیت در iot بوجود آمد و به امری مهم تبدیل شد. در ادامه به اینترنت اشیا و امنیت سایبری بیشتر خواهیم پرداخت.

مقاله مرتبط: اینترنت اشیا چیست

امنیت در iot

کاربرد iot چیست؟

همانطور که در ابتدای مبحث” امنیت اینترنت اشیا” تعریف کردیم به تمام دستگاه‌های فیزیکی هوشمند که با یک شناسه منحصر به فرد می‌توانند در یک شبکه تبادل اطلاعات کنند آن‌هم بدون دخالت انسان، اينترنت اشياء می‌گویند. این iot می‌تواند یک زیست تراشه در بدن یک حیوان باشد یا یک سنسور در خودرو یا حتی یک ریزتراشته در یک قهوه میکر هوشمند! از حدود سال 1980 بود که ایده افزودن حسگرها به اشیا مطرح شد و به دلیل هیجان انگیز بودن خیلی زود به مهم‌ترین مبحث‌ها تبدیل شد.

زمان اوج فناوری iot با پیدایش و ظهور wifi بود. اینترنت اشیا در حوزه‌های مختلف سلامت، خانه‌ها، شرکت‌های بزرگ و کوچک، تولیدات، حمل و نقل هوایی و زمینی، انرژی، شهرها و… کاربردهای بسیار زیادی دارد به همین دلیل است که پس از بوجود آمدن و داغ شدن بحث اتصال تمام چیزها به یک شبکه هوشمند، آسیب‌پذیری‌های امنیت اینترنت اشیا بسیار مهم و قابل توجه گشت تا جایی که امنیت در iot به بحث داغ اغلب محافل هوش مصنوعی تبدیل شد. اما خطرات اینترنت اشیا چه هست و عدم امنیت اعتبار ورودی پیش‌ فرض در iot چگونه خط آفرین خواهد بود؟ در ادامه با ماهان نت همراه باشید. برای اتصال راحت و سریع به اینترنت این روز ها چه ترفندی در پیش گرفته اید؟ماهان نت همواره حواسش به کاربرانش هست و اینترنت پرسرعت خانگی را برای شما عرضه کرده است. پیشنهاد ما به شما اینترنت خانگی ماهان نت است.

مقاله مرتبط: کاربرد اینترنت اشیا

امنیت اینترنت اشیا دقیقا چگونه کارمی‌کند؟

تصور کنید وسایل خانه شما مانند یخچال با وب‌کم از خانه فیلم بگیرد و برای اطرافیان‌تان ارسال کند. قبلاً درباره اینترنت اشیا (IoT) توضیحات جامعی داده‌ایم، اما چیزی که ممکن است ندانید، میزان خطر چنین شبکه‌ای برای شما است. پژوهش‌ها نشان می‌دهد که هکرها می‌توانند اینترنت اشیا را هک کنند، از اطلاعات شما استفاده کنند و  آن را در اختیار دیگران قرار دهند. حتی با هک این شبکه می‌توان کنترل چراغ‌های منزل شما را به دست گرفت و حتی چراغ ترافیک را کنترل کرد.

اینترنت اشیا وسایل و ابزارها را به هم متصل می‌کند، اما می‌تواند وضعیتی نیز به وجود آورد که منزل، خودرو و حتی سلامتی شما را تحت کنترل هکرها درآورد. وقتی شبکه برق به بیشینه توان خود می‌رسد، دستگاهی به نام اسمارت‌متر می‌تواند سایر دستگاه‌ها مانند تهویه هوا را کنترل کند و آن را خاموش کند. اما یک هکر می‌تواند با به کنترل درآوردن اسمارت متر، به برق خانه شما دسترسی پیدا کند و به شما آسیب برساند. برای مثال یک هکر به سامانه پایش کودک نفوذ کرده بود و با استفاده از آن توانست زمانی‌که کودک خواب بود، سر او فریاد بکشد.

امنیت در اینترنت اشیا

امنیت در اینترنت اشیا

همچنین می‌توانند به خودروی شما دسترسی پیدا کنند، چراغ‌های خودرو را روشن کنند و با این کار خودروی شما را در خیابان شناسایی کنند، قفل درها را باز کنند، موتور ماشین را روشن کنند و ماشین را برانند. حتی این امکان وجود دارد که زمانی‌که در حال رانندگی هستید کنترل خودرو را از دست شما خارج کنند.اما نکته‌ای که حائز اهمیت است این است که جسم افراد نیز ممکن است از آسیب هکرها در امان نباشد. برای مثال بسیاری از دستگاه‌های پزشکی مانند هوا رسان‌ها و دستگاه‌های تصفیه خون متصل به اینترنت هستند. چنین دستگاه‌هایی به سادگی می‌توانند مورد حمله هکرها قرار گیرند.

کامپیوترهای تجاری معمولاً به‌وسیله فایروال‌ها محافظت می‌شوند، اما دستگاه‌های کنونی متصل به اینترنت از چنین امکاناتی برخوردار نیستند. تولیدکنندگان معمولاً به این فکر می کنند که هرچه سریع‌تر محصولات خود را وارد بازار کنند و به امنیت آن توجه چندانی ندارند. حتی اگر امنیت آن‌ها تامین شده باشد، اما همچنان امکاناتی جهت به‌روزرسانی خودکار نرم‌افزارهای امنیتی ندارند.

چه راهکاری وجود دارد؟

اما برای ایمن‌سازی سامانه‌های فعلی دو راه وجود دارد. ابتدا این‌که تولیدکنندگان می‌توانند در محصولات جدیدی که از نرم‌افزارهای به‌روزرسانی پشتیبانی می‌کنند و یا محصولات در حال توسعه، از فایروال‌ها و امکانات امنیتی استفاده کنند. اما محصولات قدیمی‌تر که از امکان به‌روزرسانی محصولات پشتیبانی نمی‌کنند، می‌توانند این قابلیت را به محصول خود  اضافه کنند.

نکته‌ای که باید در نظر داشت این است که فایروال به‌تنهایی برای حفاظت از اینترنت اشیا در برابر هکرها کافی نیست، چرا که مشکلات دیگری مانند شنود وجود دارد. راه‌حل این مورد نیز رمزنگاری داده‌ها است. برای مثال قفل‌های هوشمند به گذرواژه‌های قدرتمند مرکب از حرف، عدد و کاراکتر نیاز دارند. همچنین تولیدکنندگان می‌توانند ایجنت یا عامل مدیریت دستگاه را با محصولات خود یکپارچه کنند.

روش دیگری نیز برای امن‌سازی وجود دارد. برای مثال اگر از کامپیوتر شخصی یا موبایل استفاده می‌کنید اطمینان حاصل کنید که هر فایروال و نرم‌افزار آنتی‌ویروس فعال است. از پایش دستگاه به‌صورت مداوم اطمینان حاصل کرده تا تمام بدافزارها به‌زودی زدوده شوند.

اگرهم امکان تنظیم نام‌کاربری و گذرواژه برای محصول موردنظر شما وجود دارد، حتماً این کار را انجام دهید و از گذرواژه‌هایی استفاده کنید که حدس زدن آن آسان نباشد.

خطرات اینترنت اشیا

با افزایش دستگاه‌های متصل به اینترنت و بالارفتن حجم اطلاعاتی که هر دستگاه قادر است در این فضا به اشتراک بگذارد، تهدیدات مختلف همچون احتمال سرقت اطلاعات محرمانه توسط هکرها نیز افزایش یافت. در این میان شاید شرکت‌های بزرگ و کوچک مجبور شوند برای حفاظت بیشتر با تعداد زیادی دستگاه iot مقابله کرده و با چالشی بزرگتر در زمینه جمع‌آوری و مدیریت اطلاعات از همه این دستگاه‌ها روبرو باشند. اگر اشکالی در این سیستم پیش آید ممکن است هر دستگاهی که به آن متصل است خراب شود. از آن رو که هیچ استاندارد معتبری برای اينترنت اشياء وجود ندارد برقراری ارتباط بین سازندگان متفاوت، سخت است.تصور کنید کنترل چراغ‌های راهنمایی یا کنترل سیستم خطوط  هوایی یا مبادلات عرضی یک بورس سهام؛ دست یک هکر مریض روانی بیفتد! این حتما یک تحدید ملی برای هر کشور محسوب خواهد شد.

جالب است بدانید با این که بزرگترین خطرهای اینترنت اشیا هکرها هستند اما، خود شرکت‌های سازنده انواع دستگاه iot قادرند از محصولات خود که به شرکت‌های مختلف می‌فروشند برای هک کردن اینترنت اشیا و فروش اطلاعات کاربران خود استفاده کرده و مخرب و خطرناک باشند. Iot علاوه بر افشای اطلاعات خصوصی خطری بزرگ در زمینه زیرساخت‌های حیاتی همچون برق، حمل و نقل هوایی، خدمات مالی و… خواهد بود.

به دلیل وجود خطرات iot بحث امنیت اینترنت اشیا یا امنیت سایری بسیار مهم و قابل توجه است. اما امنیت در iot چگونه برقرار می‌شود؟

تعریف امنیت در اینترنت اشیا

راه های ساده برای بهبود امنیت اینترنت اشیا کدام است؟

در سال‌های اخیر مخصوصا از حوالی 2000 تا به امروز زیاد شنیدیم که حملات سایبری مربوط به اينترنت اشياء (iot) چه مشکلاتی را برای دولت‌ها و مردم دنیا پیش آورد است، همین امر بحث امنیت اینترنت اشیا را پیش آورد و مهم گردانید. امنیت در iot چگونه است یا به یک عبارت ساده‌تر در راستای افزایش امنیت اینترنت اشیا چه کارهایی می‌توانیم انجام دهیم؟

در همین اول بگوییم که در دنیای جدید که دنیای فناوری‌های پیشرفته و بلاک چين و ریزتراشه‌های شگفت انگیز است هرگز امنیت کافی وجود نخواهد داشت و هر لحظه ممکن است یک حمله دیجیتالی یا سایبری در اشکال مختلف رخ دهد. امنیت سایبری یک وظیفه شخصی است که به طور دقیق بتوانید با استفاده از راه‌کارهایی که در ادامه بیان خواهیم کرد تلاش کنید تا از خطرات و تهدیدات موجود در امان بمانید.

  • از بلوتوث کمتر استفاده کنید.
  • رمزهای قوی برای خود انتخاب کنید.
  • پس از هر حمله یا تهاجم سیستم خود را بروز کنی.
  • از انواع vpn استفاده کنید
  • از زدن گزینه من موافق هستم، در هر برنامه ناشناخته خودداری کنید.
  • پلتفرم iot خود را سازگار با gdpr کنید.

خلاصه بگوییم که حفظ حریم شخصی در دنیایی که پر شده است از برنامه‌های ارتباط جمعی همچون اینستا و واتزاپ و…امری ضروری است. وجود انواع تهدیدات و حملات سایبری و موارد مربوط به حریم شخصی، انجام اقدامات محافظتی امری ضروری کرده است. پس از آشنایی با دلایل اهمیت امنیت اینترنت اشیا با چالش امنیت اینترنت اشیا روبرو خواهیم بود که هوشمند مصنوعی و هوشمندسازی لوازم و تجهیزات زندگی به ما تحمیل کرده است.

ماهان نت بهترین اینترنت پر سرعت را ارائه می‌دهد

شما می‎توانید تمام مفاهیم جدید و بروز دنیای ارتباطات را در خصوص انواع راه‌مارهای امنیت iot، انواع مودم‎ها،اینترنت‌های نسل جدید و دیگر لوازم جانبی آن را در وب‌سایت معتبر ماهان نت بخوانید. این شرکت بزرگترین سرویس دهنده اینترنت در ایران است که پوشش گسترده‌ با اشتراک شبکه زیر ساخت کشور دارد. ماهان نت ارائه دهنده تمامی تکنولوژی‌های ارتباطی همچون Xdsl، FTDX، APN/VPN و … در سراسر کشور است. برای اطلاع از تخفیفات و جشنواره های ما به پیج اینستاگرام ماهان نت سر بزنید.

بلاکچین و اینترنت اشیا

ماهان نت، ارائه‌دهنده برتر اینترنت پرسرعت در ایران. با خدمات متنوعی همچون اینترنت ADSL ،  اینترنت فیبر نوری (FTTH)، VDSL، خرید اینترنت TD LTE ، و اینترنت ویژه بورس با آی‌پی ثابت، تجربه‌ای بی‌نظیر از سرعت و کیفیت را برای کاربران فراهم می‌کند. چه برای خانه، چه برای کسب‌وکار، ماهان نت با استفاده از جدیدترین فناوری‌ها و پشتیبانی حرفه‌ای. اینترنتی پایدار و پرسرعت را در اختیار شما قرار می‌دهد. همین حالا به دنیای اینترنتی بدون مرز بپیوندید!

پایان کلام

اينترنت اشياء یا iot که مخفف عبارت internet of things  است بحثی است پیرامون گسترش توانایی اینترنت به مواردی بیشتر از کامپیوتر و لپتاپ و گوشی‌های هوشمند و…تا تمام چیزها و فرایندهای محیط در قالب یک مجموعه به هم متصل شوند. با پیشرفت فناوری و اتصال تمام اشیا به این مجموعه بحث امنیت اینترنت اشیا در برابر تهدیدات و خطرات ناشی از نفوذ هکرها پیش می‌آید. در این مقاله برای شما پس از تعریف امنیت در اینترنت اشیا یا امنیت در iot از تهدیدات هکرها گفتیم و آسیب‌پذیری‌های امنیت اینترنت اشیا را شرح دادیم.

سوالات پرتکرار

  • بلاکچین چیست؟

بلاکچین سیستمی هوشمندی است که از طریق رمزنگاری و رمز گذاری برای ایجاد امنیت در معادلات و تبادلات و خرید و فروش‌ها استفاده می‌کند

  • مزایای استفاده از بلاکچین در اینترنت اشیا چیست؟

بلاکچین و اینترنت اشیا سبب تقویت امنیت، بالابردن سرعت مبادلات مجازی، کاهش هزینه‌هاو.. خواهد به گفته یکی از صاحب نظران بلاک چین و اینترنت اشیا می‌توانند یک ترکیب باورنکردنی را بوجود آورند.

  • امنیت اینترنت اشیا صنعتی چیست؟

انقلاب صنعتی چهارم یا اینترنت اشیا صنعتی، مفاهیمی هستند که به استفاده از فناوری اینترنت اشیا در زمینه کسب و کار و تجارت اشاره دارند.این مقوله مشابه مبحث امنیت اینتر اشیا در حالت عادی است منتها در فرایندهای صنعت با دامنه‌ای از تاثیرات بزرگتر و مهمتر.