تصور کنید وسایل خانه شما مانند یخچال با وبکم از خانه فیلم بگیرد و برای اطرافیانتان ارسال کند. قبلاً درباره اینترنت اشیا (IoT) توضیحات جامعی دادهایم، اما چیزی که ممکن است ندانید، میزان خطر چنین شبکهای برای شما است. پژوهشها نشان میدهد که هکرها میتوانند اینترنت اشیا را هک کنند، از اطلاعات شما استفاده کنند و آن را در اختیار دیگران قرار دهند. حتی با هک این شبکه میتوان کنترل چراغهای منزل شما را به دست گرفت و حتی چراغ ترافیک را کنترل کرد.
اینترنت اشیا وسایل و ابزارها را به هم متصل میکند، اما میتواند وضعیتی نیز به وجود آورد که منزل، خودرو و حتی سلامتی شما را تحت کنترل هکرها درآورد.
وقتی شبکه برق به بیشینه توان خود میرسد، دستگاهی به نام اسمارتمتر میتواند سایر دستگاهها مانند تهویه هوا را کنترل کند و آن را خاموش کند. اما یک هکر میتواند با به کنترل درآوردن اسمارت متر، به برق خانه شما دسترسی پیدا کند و به شما آسیب برساند. برای مثال یک هکر به سامانه پایش کودک نفوذ کرده بود و با استفاده از آن توانست زمانیکه کودک خواب بود، سر او فریاد بکشد.
امنیت در اینترنت اشیا
همچنین میتوانند به خودروی شما دسترسی پیدا کنند، چراغهای خودرو را روشن کنند و با این کار خودروی شما را در خیابان شناسایی کنند، قفل درها را باز کنند، موتور ماشین را روشن کنند و ماشین را برانند. حتی این امکان وجود دارد که زمانیکه در حال رانندگی هستید کنترل خودرو را از دست شما خارج کنند.
اما نکتهای که حائز اهمیت است این است که جسم افراد نیز ممکن است از آسیب هکرها در امان نباشد. برای مثال بسیاری از دستگاههای پزشکی مانند هوا رسانها و دستگاههای تصفیه خون متصل به اینترنت هستند. چنین دستگاههایی به سادگی میتوانند مورد حمله هکرها قرار گیرند.
کامپیوترهای تجاری معمولاً بهوسیله فایروالها محافظت میشوند، اما دستگاههای کنونی متصل به اینترنت از چنین امکاناتی برخوردار نیستند. تولیدکنندگان معمولاً به این فکر می کنند که هرچه سریعتر محصولات خود را وارد بازار کنند و به امنیت آن توجه چندانی ندارند. حتی اگر امنیت آنها تامین شده باشد، اما همچنان امکاناتی جهت بهروزرسانی خودکار نرمافزارهای امنیتی ندارند.
اما برای ایمنسازی سامانههای فعلی دو راه وجود دارد. ابتدا اینکه تولیدکنندگان میتوانند در محصولات جدیدی که از نرمافزارهای بهروزرسانی پشتیبانی میکنند و یا محصولات در حال توسعه، از فایروالها و امکانات امنیتی استفاده کنند. اما محصولات قدیمیتر که از امکان بهروزرسانی محصولات پشتیبانی نمیکنند، میتوانند این قابلیت را به محصول خود اضافه کنند.
نکتهای که باید در نظر داشت این است که فایروال بهتنهایی برای حفاظت از اینترنت اشیا در برابر هکرها کافی نیست، چرا که مشکلات دیگری مانند شنود وجود دارد. راهحل این مورد نیز رمزنگاری دادهها است. برای مثال قفلهای هوشمند به گذرواژههای قدرتمند مرکب از حرف، عدد و کاراکتر نیاز دارند. همچنین تولیدکنندگان میتوانند ایجنت یا عامل مدیریت دستگاه را با محصولات خود یکپارچه کنند.
روش دیگری نیز برای امنسازی وجود دارد. برای مثال اگر از کامپیوتر شخصی یا موبایل استفاده میکنید اطمینان حاصل کنید که هر فایروال و نرمافزار آنتیویروس فعال است. از پایش دستگاه بهصورت مداوم اطمینان حاصل کرده تا تمام بدافزارها بهزودی زدوده شوند.
اگرهم امکان تنظیم نامکاربری و گذرواژه برای محصول موردنظر شما وجود دارد، حتماً این کار را انجام دهید و از گذرواژههایی استفاده کنید که حدس زدن آن آسان نباشد.