گذشته از دگرگونی‌هایی که فناوری اطلاعات و ارتباطات داشته است، اما مصرف وسواس‌ گونه آن، پژوهش‌های بسیاری را به خود اختصاص داده است.
اینترنت شامل صفحات وب، شبکه‌های اجتماعی، نرم‌افزارهایی چون نرم‌افزارهای پیام‌رسان و سرویس‌های ایمیل است. اما مصرف افراطی اینترنت چیست؟
اگرچه برای این عارضه تعریفی علمی ارائه شده است، اما درک آن کار سختی نیست. مثلا اگر دائماً تلگرام خود را بدون این‌که پیامی برای‌تان ارسال شده باشد چک می‌کنید، اگر در حین انجام کاری مهم سراغ ایمیل‌های خود می‌روید، اگر همواره سایت‌های خبری را چک می‌کنید پس احتمالاً شما دچار این عارضه شده‌اید. البته قرار بر این نیست که خود را بیمار خطاب کنیم، اما بهتر است واقع بین باشیم.
براساس پژوهش‌های انجام شده، مصرف وسواسی اینترنت موجب کاهش رضایت از اینترنت و افزایش افسردگی می‌شود. اخیراً در دانشگاه چارلز استوارت استرالیا تحقیقی درباره رابطه انزواطلبی و مصرف وسواس‌گونه اینترنت انجام شده که نشان می‌دهد افرادی که روابط سالم‌تری دارند، کمتر در معرض ابتلا به مصرف افراطی اینترنت هستند.
شایان ذکر است که رفتار وسواسی به انجام مکرر عملی برای کاهش اضطراب گفته می‌شود. برای مثال بیماران وسواسی ممکن است مکرراً دست‌های خود را بشویند و این کار از سطح اضطراب آن‌ها بکاهد. در این میان، افرادی نیز هستند که استفاده وسواس‌گونه از اینترنت دارند، برای مثال به تلگرام مراجعه می‌کنند، چند پیام را به سرعت می‌خوانند و به دیگران فوروارد می‌کنند و دوباره این کار را با گذشت چند ثانیه تکرار می‌کنند. اما شاید این سوال برای شما مطرح شود که مراجعه به اینترنت چطور از اضطراب ما می‌کاهد؟

سال 2014 تحقیقی در دانشگاه ویرجینیا انجام شد که طی آن دو راه پیش روی شرکت‌کنندگان قرار داده شد:
1- پانزده دقیقه بیکار بنشینند،
2- یک شوک الکتریکی کوچک دریافت کنند و همان لحظه مرخص شوند.


شاید جالب باشد اگر بدانید که بیشتر شرکت کنندگان، گزینه دوم را انتخاب کردند. محققان این دانشگاه باور دارند که دلیل این امر فرار افراد از بیکاری به‌دلیل ترس آن‌ها از تنها بودن باخود و افکار بی‌پایان است.

اگر شما هم دائماً تلگرام خود را چک می‌کنید، این مطلب را بخوانید!

اگر شما هم دائماً تلگرام خود را چک می‌کنید، این مطلب را بخوانید!

چه راه حلی وجود دارد؟

ابتدا فرد باید بپذیرد که به استفاده از اینترنت معتاد شده است. اما برای درک بهتر این موضوع بهتر است با نظریه «تعارض» در روانشناسی آشنا شویم. طبق این نظریه زمانی‌که بین باورها و رفتار یک فرد تضاد ایجاد شود، وی دچار استرس می‌شود. درهنگام روبه رو شدن با این شرایط افراد سعی می‌کنند رفتار یا اعمال خود را تغییر دهند، چرا که تغییر آن با کاهش استرس همراه است.
ایده اصلی در این پژوهش نیز استفاده از همین تضاد به‌منظور تغییر رفتار کاربران است. مثلاً یکی از محققان گفته که «کاربرانی هستند که می‌دانند مصرف اینترنت آن‌ها زیاد است، اما باور دارند که سایر افراد نیز همین میزان مصرف اینترنت دارند. اما اگر از تبعات منفی این موضوع به آن بگوییم، تضاد در آن‌ها افزایش پیدا کرده و منجر به رفتارهای کنترل شده از سوی خود فرد در نحوه مصرف اینترنت می‌شود. این تبعات منفی می‌توانند در زمینه‌های شخصی، اجتماعی، درسی و یا کاری بروز داده شوند».

اگرچه پیشرفت تکنولوژی، با سهولت در انجام بسیاری از کارها همراه بوده است، اما چالش‌های بسیاری را نیز پدید آورده که در گذشته وجود نداشته‌اند. یکی از این چالش ها، مصرف وسواس گونه از اینترنت است که باید برای آن تدبیری بیاندیشیم، در غیراین صورت ممکن است منجر به از دست دادن بخش مهمی از عمرمان شود. همچنین اگرچه هدف از انجام یک رفتار وسواسی کاهش استرس است، اما درنهایت برعکس عمل می‌کند و استرس و اضطراب وارد می‌کند.

بنابراین باید به یاد داشته باشیم که مراجعه دائم به تلگرام، اینستاگرم و شبکه‌های اجتماعی نه‌تنها زمان شما هدر می‌دهد، بلکه ذهن‌تان را آشفته و از آرامش دور می‌کند.

 

0/5 (0 نظر)